sobota 17. apríla 2021

Slovinsko: 4 prímorské mestečká

  Piran, Portorož, Izola a Koper. Toto sú 4 mestečká Slovinského pobrežia, ktoré určite stoja za vašu návštevu. Pokiaľ ide o more, väčšina ľudí volí automaticky Chorvátsko, čím prichádza o veľa. Slovinsko je prekrásna krajina plná jazier, hôr a jadranského mora. V dnešnom článku sa pozrieme na to najkrajšie zo Slovinského pobrežia a uvidíte, že aj vás chytí za srdiečko tak ako mňa.

Piran

Piran je starobylé mestečko ležiace na cípe Slovinska. Nájdete tu pamiatky, krásne pláže a aj výborné jedlo. Je to dokonalé miesto na dovolenku či výlet. Jediným problémom je parkovanie. Keďže ide o prístavné mestečko s množstvom úzkych uličiek, nachádza sa tu málo možností na parkovanie, minimálne nie priamo v centre. Zaparkovať však môžete v parkovacom dome priamo pred Piranom. Parkovanie tu stojí 19 eur na deň a v cene máte aj bezplatnú prepravu autobusom priamo do centra. Pokiaľ chcete však niečo lacnejšie tak môžete zaparkovať v Luciji či Portoroži (ďalšie mestečká vzdialené približne 5 km od Piranu) a zvyšok cesty ísť autobusom.

Cesta do Piranu:

Ako som už vravela najlacnejší a najjednoduchším spôsobom prepravy je autobus. Bohužiaľ nie je možné si kúpiť jednotný lístok u vodiča ale musíte si kúpiť kartičku. Tú si jednoducho kúpite v automate. Cena karty je 2.50 eur. Pre 2 osoby vám stačí jedna kartička takže nie je nutné kupovať viac kariet. Potom si na ňu už len nabijete kredit aký budete potrebovať. Cena jednej jazdy je 70 centov. Kartu následne len priložíte k terminálu v autobuse. Nič zložité a za pár minút ste už v Pirani. Autobus ide z Lucije cez Portorož až do Piranu. Chodí každých 20-30 minút a spoznáte ho jednoducho lebo má na sebe napísané Tartini Piran. Rozpis autobusov nájdeš tu:  http://arriva.si/en/

Čo vidieť v Pirani:

Piran je nádherné mestečko plné pamiatok, a preto za tvoju návštevu jednoznačne stojí:
1.Tartiniho námestie- ide o hlavné námestie Piranu, kde nájdete rôzne kaviarničky a reštaurácie.
2. Mestské hradby-  hradby dlhé približne 200 metrov ponúkajú prekrásne výhľady a kúsok histórie.     Vstupné stojí 2 eurá.
3. Mys Madona- je cípik Piarnu kde nájdete sochu morskej panny a kostol Panny Márie. Je to krásne miesto na pozorovanie západu slnka či sledovanie čajok, ktoré tu s potešením sedia.
4. Prešernovo nábrežie- je miestna pláž prepojená s podnikmi. Môžete si tu vychutnať kávičku či pivečko s výhľadom na more. Ak sa rozhodnete túto pláž navštíviť, tak vám odporúčam si ľahnúť čo najďalej od vody lebo vlny tu bývajú dosť silné a určite nechcete aby vám vytopilo karimatku ako 
nám.
5. Zvonica kostola sv. Jakuba- moje obľúbené miesto celého Piranu. Ponúka tie najkrajšie výhľady na úplne celý Piran. Uvidíte z neho hradby, pobrežie aj námestie. Vstupné opäť stojí 2 eurá. Aby ste sa dostali až hore budete musieť zdolať 147 schodov ale ten výhľad bude určite stáť za to.

A pokiaľ vám mám odporučiť niečo čo musíte v Pirani jednoznačne ochutnať, je to zmrzlina v Piran-Pirano. Je to najstaršia zmrzlináreň v meste a ponúka obrovský výber zmrzlín. Ja som si tu dala čiernu 
zmrzlinu a bola vynikajúca. Cena je od 1,60-1,80 eur.



nadherná pláž

















PORTOROŽ

Portorož je asi najznámejšia dovolenková destinácia v Slovinsku. Ponúka nádherné pláže s možnosťou požičania ležadiel či slnečníkov a tiež rôzne vodné športy. V noci sa tu zase môžete zabaviť na diskotékach a rôznych zábavách. Portorož doslova v preklade znamená prístav ruží. A pokiaľ ste fanúšik typických dovolenkových destinácii, tak toto mesto je vhodné priamo pre vás.

Čo vidieť v Portoroži:

Keďže ide skôr o typické plážové mestečko tak neponúka až tak veľa možností ako Piran.
1. Miestna pláž- čistá krásna pláž (pre Slovinsko je typické, že do mora sa ide po schodíkoch, ktoré sú umiestnené na  betónovom múriku. Jednoducho tu väčšinou nenájdete typické kamienkové pláže s priamym vstupom do mora) plná možností - skvelého jedla, pitia a športu. Nachádza sa tu stánok v ktorom môžete vyskúšať všetky možné vodné športy od jazdy na banáne až po padlleboarding. Ja som vyskúšala práve padlle a za hodinu jazdenia som zaplatila 12 eur čo je taká primeraná cena. Ale jednoznačne to stálo za to. Jazda na mori bola naozaj akčná keďže okolo neustále brázdili skútre či lode, ktoré spôsobovali poriadne vlniská.
2.Termálne lázne- nachádzajú sa v centre mesta a môžete tu vyskúšať rôzne bahenné zábaly.
3. Casíno- pre milovníkov zábavy určite stojí za spomenutie aj miestneho casíno, ktoré je obrovské a uvidíte ho hádam z každej časti mesta.

Izola

Izola je prímorské mestečko s nádychom Talianska. Ja som si toto mestečko hneď na prvý pohlaď zamilovala, keďže milujem farebné domčeky, vežičky, kvety a fontány. A presne toto všetko, toto maličké mestečko ponúka. Taktiež tu nájdete obchod so suvenírmi na každom rohu. Takže ak niekde kupovať suveníry, tak určite tu. Dokonca tu nájdete aj množstvo obchodíkov zameraných čisto na levandule kde predávajú rôzne sviečky, prívesky či vázičky.

Čo vidieť v Izole:

1. Kostol svätého Maura so zvonicou- zvonica podobná ako tá v Pirani sa nachádza na vrchu mesta. Dostanete sa tam jednoducho cez hlavnú bránu a potom už len po schodíkoch a uličkách hore. Uličky sú priam nádherné. Úzke kamenné a farebné. Jediným negatívom je, že priamo pred vežou a kostolom stoja všade autá takže spraviť dobrú fotku je dosť ťažké.
2.  Besenghi degli Ughi- barokový palác, ktorý sa využíva ako hudobná škola.
3. Kostol Panny Márie Alietskej- najstarší kostol v Izole.
4. Námestíčko farebných domčekov a fontán
5. Dlhé pláže- popri celom mestečku sa tiahne dlhá pláž. Na veľa miestach je pláž aj umelo vytvorená takže obsahuje aj obyčajný kamienkový vstup do mora.
Pre mňa bola Izola presne to mestečko kde sa môžete hodiny prechádzať bez mapy v ruke a nájsť všetko. A pritom všetkom sa len kochať talianskou atmosférou. 



  
















Koper

Koper je najväčšie prístavné mestečko Slovinska. Mňa si získalo asi najmenej z týchto miest. 
Nachádza sa tu tiež množstvo pamiatok, nákupných centier či reštaurácií. Neviem si pomôcť ale na mňa toto prístavné mestečko pôsobilo veľmi mestsky. Nemalo žiadnu tú typickú balkánsku atmosféru kde všade cítite dobré jedlo z pekárne, obdivujete krásne pamiatky a lížete dobrú zmrzlinu. Toto miesto bolo krásne ale nebolo to ono.

Čo vidieť v Koperi:

1. Titové námestie- štvorcové námestie s krásnou vežičkou ohúri hádam každého. Pri vstupe do tohto   námestia som sa cítila ako keby som prišla do čias minulých.  Môžete tu vyjsť hore na vežu z kade sa dá pozorovať krásny výhľad. Cena je však vyššia ako v Pirani- 5 eur.
2. Meská brana Muda- je brána, ktorá vás dostane do starého mesta. Hneď keď ňou prejdete sa ocitnete na malom námestíčku s reštauráciou. Varia tu pomerne dobré jedlo. My sme si tu dali cestoviny keďže pizzy sme sa už za náš pobyt v Slovinku prejedli.
3. Pretoriánsky palác- Ide o krásny gotický palác z 15. storočia. Nájdete tu aj turistické centrum ak by ste
chceli nejakú tú mapku či brožúrku.
4. Množstvo múzeii- pre milovníkov histórie sú tu rôzne múzeá ako je Etnografické múzeum či  
Regionálne múzeum.


   
  
                               


A to by bolo pre dnešný (dosť dlhý) článok všetko. Dúfam, že som vám predstavila Slovinské pobrežia v tom najlepšom zmysle a nabudúce keď budete rozmýšľať o dovolenke tak zvolíte práve Slovinsko. Ak by vás zaujímalo ešte viac informácii o mestečkách v Slovinsku tak vám odporúčam stránku https://www.objevuj-slovinsko.cz  kde nájdete všetko detailne spracované.

Ďakujem za prečítanie článku vaša FOXY 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára