nedeľa 18. apríla 2021

Víkend v Stutgarde

  Ahojte, v dnešnom článku vám ukážem zákutia krásneho nemeckého Stuttgart. Hlavným dôvodom prečo väčšina ľudí zamieri do Stuttgartu (a asi aj ty), sú lacné letenky. To bol aj náš dôvod na cestu. Kúpili sme letenky a neriešili sme, že čo tam bude a kde to vlastne je. Ale po príchode sme zostali milo prekvapení, do akého pekného mestečka sme sa dostali.

Ak sa ti nechce čítať celý článok, tak na konci nájdeš rady a tipy, ktoré určite využiješ.

Letenky :

Cena leteniek sa pohybuje okolo 10-20 EUR na osobu. A let trvá zhruba hodinu a pol.

Transport z letiska:

Z letiska sa dostanete do centra metrom za 2.50 EUR. Metro sa nachádza priamo pred letiskom, tak to bez problémov nájdete.

Transport po meste:

V Stuttgarte je všetko od seba celkom ďaleko, takže bez lístka na nadzemné metro sa veľmi nikde nedostanete. Lístok na celý deň stojí 5,20. Kupovanie lístkov je trochu komplikovanejšie, hlavne ak si chcete kúpiť lístok len na jeden smer. Mesto je rozdelené do jednotlivých zón, každá zastávka má svoje číslo (napr.103). Vy si to pohľadáte na automate, ktorý tlačí lístok a kúpite si lístok. Jediný problém je taký, že tam nikde nie je napísané v ktorej zóne je vaša zastávka, to vám napíše až keď budete platiť. Ale z mojej osobnej skúsenosti všetky pekné pamiatky sa nachádzajú v zóne jeden. Takže pri kúpe lístka vám to bude stačiť (lebo aj celodenné lístky kupujete podľa zóny).
Nachádza sa tu metro, nadzemné metro (alebo ako nazvať tento spôsob prepravy) a aj autobusy. Lístky si kupujete vždy len na určitý druh dopravy-napr. len na metro. Takže na celodenný lístok z metra nemôžete chodiť autobusom. No
ako som spomínala, najviac sa oplatí chodiť práve nadzemným metrom, lebo sa ním dostanete skoro všade. Spoznáte to podľa toho, že vyzerá ako žlté električky ale ide len po koľajniciach.

Ubytovanie:

Keďže je to Nemecko ubytovanie tam nie je práve najlacnejšie.
My sme platili na 2 noci 42 EUR na osobu. Čo je zatiaľ najdrahšie ubytovanie kde som bola (keďže sa snažím cestovať low cost).
Bývali sme v Hotel Stern-ale rozhodne vám toto ubytovanie neodporúčam lebo bolo celkom ďaleko od mesta. Izbu sme mali priamo pri nápise - hotel. ktorý celú noc svietil priamo do nášho okna a steny boli tak tenké, že počujete, čo robia susedia o dve poschodia vyššie. Nebolo to zlé, ale keď si priplatíte 3-4 EURÁ budete bývať v oveľa lepšom.

Jedlo:

Prvá a najdôležitejšia vec je, že v Nemecku majú v nedeľu zavreté obchody!!! My sme to samozrejme nevedeli a nemali sme vôbec nakúpené jedlo.
Raňajky: Odporúčam KAMPS - je to úžasná pekáreň a zároveň raňajkáreň, ktorá sa nachádza po celom Nemecku. Robia tam výborné pečivo a obrovskú kávu. Našli sme to náhodou, keď sme nemali v nedeľu čo jesť a hneď sme sa zamilovali. Za dve veľké bagety (no vyzeralo to skôr ako malý obuch chleba) a 2 kávy( XXL, ktoré mali 400 ml) sme platili okolo 12 EUR. Čo je na Nemecko a na také obrovské množstvo jedla celkom dobrá cena.
Obed: Obedovali sme v nákupnom centre, keďže reštaurácie na námestí boli drahé a ani ich tam nebolo toľko veľa. Nákupné centrum sa volá Milaneo, nachádza sa hneď pri krásnej knižnici, kde nájdete všetky možné druhý jedla. My sme si tam dali thajské rezance s mäsom a boli vynikajúce. Okrem toho tam bola aj Talianska reštaurácia, v ktorej robili domáce cestoviny a vynikajúcu pizzu (chuťovo podobná tej čo robili v Taliansku).

A ak vás zaujímajú ceny: tak jedlo v reštauráciách je mierne drahšie ako u nás no v potravinách je dokonca lacnejšie. V Penny zoženiete úplne všetko za dobré ceny. No i keď hlavne vo veľkých baleniach. Ale ľadovej káve z Penny sa prosím vyhnite, chutí ako čisté mlieko, aj keď je tak neuveriteľne lacná.

A ešte k suvenírom. S tými je to tu ťažko. Na námestí sa nachádzajú asi 2 obchody so suvenírmi, kde majú extrémne predražené ceny. Magnetka stojí 5 EUR, maličké
snežítko kde je berlínsky múr (keď si v Stuttgarte asi chceš snežítko zo Stuttgartom a nie Berlinom 🤦‍♀️) za 9 EUR...Nič teda nekupujte, pokiaľ sa vám to extra nepáči, radšej zájdite do turistického centra alebo si kúpte suvenír na letisku. Toto je naozaj prvé mesto kde ešte aj na letisku sú suveníry lacnejšie ako v meste. Ja som si tam kúpila snežítko za 7 EUR a je veľké, krásne a je tam Stuttgart. Za takú istú cenu a presne to isté bolo v turistickom centre aj na letisku.

Čo vidieť v Stuttgarte:

1. Killesberg

Killesberg je krásny park s množstvom maličkých jazierok a vyhliadkovej veží. Odporúčam sem zájsť tesne pred západom slnka. Z hora je krásny výhľad a ten západ slnka si naozaj užijete. Keď sme tu boli my, tak v tom čase tam bolo aj málo ľudí, takže sme mali priestor aj na pekné fotečky. Platí sa tu poplatok 1 euro-no platí ako platí, je to skôr na dobrovoľnej báze, keďže je tam pokladnička kde máte peniažky hodiť. V parku sa nachádza aj vláčik, ktorý tam jazdí, no žiaľ nebol v zime spojazdnený.



2. Johanneskirche

Krásny kostolík, ktorý sa nachádza pri malom jazierku plnom labutí. Môžete si tu len tak sadnúť na lavičku a obdivovať túto krásu, spraviť si pekné fotky či nakŕmiť labute. Tento kostol  bol postavený v novogotickom slohu z roku 1864. A bol skoro celý zničený počas druhej svetovej vojny. Hlavná budova bola prestavaná ale vežičku nikdy nedokončili aby slúžila ako vojnová pamiatka.
Ak budete mať možnosť tak sem zájdite určite kuknúť aj večer lebo je to krásny pohľad.



3. Birkenkopf

Vyhliadka na celé mesto s krížom. Cesta sem je trochu namáhavejšia lebo musíte vyšliapať poriadny kopčisko. Ale určite to stojí za to. Je tu možnosť sa dostať hore aj autobusom a to.... Ale ja som zvolila možnosť ľahkej turistiky lebo tá cestička bola naozaj pekná a mala svoje čaro. Na vrchole nájdete rôzne kamenné pozostatky z 2 svetov vojny, kríž a lavičky, z ktorých si môžete vychutnávať pohľad na mesto. 



4. Public library

Knižnica ako z komiksu alebo the sims? Tak presne takto na mňa pôsobila táto nadčasová knižnica v Stuttgarte. Dostanete sa sem úplne zadarmo (ak budete mať zrkadlovku tak vás odchytí sbskar a poučí vás o pravidlách, dá vám papierik a vysačku s nápisom photographer.)
Na vrchu sa nachádza kaviarnička, kde robia fajný čajík a tiež terasa, z ktorej máte výhľad na mesto.




5. Pragfriedof

Je starý cintorín s krásnymi kaplnkami. Dýcha čarovnou až tajomnou atmosférou a určite stojí za to aby ste sa sem išli pozrieť. Má rozlohu 21 hektárov, takže kým ho celý prejdete máte čo robiť. A pozostáva z dvoch častí: v prvej sa nachádzajú hroby všetkých náboženstiev a v tej druhej len tie židovské.

6.Schlosspalt

Je hlavné, námestie kde je krásna fontána a takáto oblúková stavba. Je tu naozaj krásne, jedine čo vám môže pokaziť zážitok sú protestujúci ľudia. Prípadne ľudia čo majú na tvári fotky ľudí čo umreli a rôzne islamské čachre machre. Ja nemám absolútne nič proti takýmto ľuďom ale boli všade a trochu to kazilo dojem z tohto mesta. Okrem toho tu nájdete aj veľa bezdomovcov, ktorí stavajú hrady z plechoviek (v Nemecku sa už plechovky a fľašky zálohujú takže oni ich zbierajú).


Dôležité rady:

  • každú nedeľu sú obchody zavreté, nakúpte si vopred
  • doprava je rozdelená na zóny, na cestu mesta vám stačí zóna 1
  • lístky si kupuješ osobitne na každý spôsob dopravy, neexistuje celodenný lístok na všetky druhy transportov
  • veľká káva vo väčšine kaviarni znamená niečo ako u nás XXL čiže okolo 400 ml
  • suveníry nekupuj v centre sú tam zbytočne drahé ale v turistickom obchode alebo na letisku
  • vyhýbaj sa protestujúcim ľuďom na námestiach

Dúfam, že vám tento článok pomohol a trochu vám priblížil toto Bavorské mestečko. Ďakujem za prečítanie článku a prajem vám krásny deň.

- vaša Foxy ❤️

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára