štvrtok 29. marca 2018

ÍRSKO- zaujímavosti, ktoré musíš vedieť

Ahojte, v dnešnom článku vám ukážem pár zaujímavostí o krajine, ktorú som nedávno navštívila  Po návšteve tejto prekrásnej krajinke som dlho túžila a splnila som si tým veľký sen. Pri prvom pohľade z okna lietadla mi táto krajina prišla úplne obyčajná, ale postupom času, si získala moje srdce. Veľa vecí ma tu príjemne prekvapilo a z týmito zážitkami a postrehmi by som sa s vami chcela podeliť.  Aby to neboli len také nudné informácie, tak som tento článok urobila skôr na štýl obrázkov s menším obsahom textu. Tak vám prajem príjemné čítanie.

1. PARKY NAD PARKY:















Nie je žiadnou novinkou, že Írsko sa môže pýšiť veľkým množstvom zelene. Po celej krajine nájdete veľké množstvo parkov. Môžete sa len tak prechádzať, piť kávičku a užívať si čaro prírody. V hlavnom meste nájdete množstvo maličkých parkov aj medzi jednotlivými častami mesta.


2. ÍRSKE ZNAČKY NA AUTÁCH:


 Druhou zaujímavosťou o Írsku je samotné cestovanie autom. Jedna vec je že sa tu jazdí na druhej strane, čo býva na kruhovom objazde značne metúce. Druhou vecou sú však značky na autách. Prvé číslo označuje rok vyrobenia auta, písmena v strede označujú mesto(v ktorom je auto používanie) a posledné číslo je samotné číslo auta.

   



3. TEMPLE BAR NIE JE LEN JEDEN:


Jednou typickou vecou pre tuto krajinu je jednoznačne Temple Bar. Prekvapením však môže byť to že v Dubline nie je tento bar len jeden. V meste sa nachádza  dokonca ulica známa ako Temple Bar, kde sa nachádzajú rôzne Temple bary s rôznymi štýlmi. Medzi ne patrí napríklad bar zo žiarovkou. Hlavnou dominantou je však originálny Temple bar. Do tochto baru sa dá ale veľmi tažko dostať, kedže je tu vždy veľmi veľa ľudí. Cena piva v Tample bare sa pohybuje okolo 6 EUR


4. KRAJINA ÚTESOV, KTORÉ VYRÁŽAJÚ DYCH 




Aj napriek tomu, že Írsko je rovinatá krajina nachádza sa tu veľa krásnych útesov ako napríklad Cliff of Moher. Vstupné na tieto útesy stojí pre študentov okolo 6 eúr. Okrem útesov sa tu nachádza aj miestnosť, kde si môžete pozrieť video o krásach Írska, vypočuť Írsku hudbu alebo vidieť vývoj týchto útesov.

5. GUINNESS


Typickým znakom  tejto krásnej krajiny je Guinness, inak známy ako čierne pivo. Podľa toho, čo sa v Írsku hovorí, tak najlepší Guinness sa nachádza maximálne 25 km od Dublinu. Okrem tradičného čapovaného piva si tento nápoj môžete kúpiť aj v plechovke alebo sklenenej fľaške. Ja som ochutnala dna takéto tradičné piva v spomínaných fľaškách, pričom každý mal úplne inú chuť a farbu. Takže odporúčam originálny Guinness.

6. DEŇ ST. PATRICA


Najtradičnejším Írskym sviatkom je práve deň svätého Patrica. V Dubline sa konajú pochody dlhé asi hodinu až dve. Môžete tu vidieť rôzne historické autá, vojakov či rôzne vyrobené príšerky, či tancujúce deti. Všetko je to dokonale naplánované a ľudia tým žijú. Po samotnom pochode sa väčšina ľudí zberá do barov na jedno či dve pivka.

8. TYPICKÉ DOMČEKY





Tak isto ako Anglicko aj Írsko má svoj osobitný štýl architektúry. Viac menej by som povedela, že skoro rovnaký. Typické sú tehličkové alebo kamenné domy. Veľa bytov či domov v Írsku majú aj typické krikľavé dvere.

9. NAŠE ÍRSKE


Írsko je krajina, ktorá si extrémne potrpí na svojich produktoch. Na bežných produktoch ako je maslo či mlieko vždy nájdete popis : produced in IRELAND. Toto sa mi na Írsku veľmi páči, ako podporujú výrobky vyrobené v ich krajine. Okrem toho maslo na obrázku má dokonalú chuť, je tak trochu slané, ale zároveň aj jemné. Proste dokonalá chuť.



10. KAMENNE MURY:



Málokde v Írsku nájdete pri cestách železné či iné múry. Kedže je to ekologické krajina, okolo ciest sú múry postavené hlavne z kameňov. Takýmito múrmi sú oddelené aj pozemky, takže pri pohľade z lietadla vidíte dokonalý symetrický pohľad.


Okrem tohto sa v Írsku nachádza ešte veľa charakteristických vecí či miest, ktoré robia  z Írska jednu z najkrajších krajín. Dúfam, že vás tento článok zaujal a priblížil vám aspoň trocha  túto dokonalú krajinu. Ďakujem za každé prečítanie :)
                                                                                    -The Girl With Yellow Umbrella

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára