piatok 23. marca 2018

CESTOU PO SLOVENSKU- PART 1

Banskobystrický kraj

Ahojte, rozhodla som sa vám ukázať nový koncept článkov. Pôjde o sériu článkov zameraných na cestovanie po našom krásnom Slovensku. Kedže viem, že nie každý z vás má tu možnosť vycestovať na výlet do zahraničia, tak vám chcem ukázať aspoň nejaké tie typy zo Slovenska. Tieto články nebudú vychádzať veľmi často, kedže nemám už to toľko času na cestovanie. Články budú vždy zamerané na určitú oblasť Slovenska, napríklad ako dnes Banskobystrický kraj a budú v nich 3 miesta. Miesta na cestovanie si vyberám vďaka aplikácii :vypadni.sk, na ktorej máte krásne fotky, GPS súradnice či turistickú trasu.

1. Chmarošský Viadukt- Télgart

Tento krásny tehlový železničný most sa nachádza neďaleko mesta Telgart. Tiež sa nazýva ako najkrajší  železničný most po Kráľovou Holou. Je krásny v lete či v zime. Keď si ho chcete ísť pozrieť, stačí zaparkovať auto neďaleko mostu na lúke, prejsť cez lúku a už ste tam. Určite nebudete mať žiaden problém ho nájsť ( pokiaľ nebude veľká hmla, ako sme mali my), kedže meria 18 metrov. Z pravej strany mostu sa nachádza vychodená cesta, po ktorej môžete prejsť na vrch mostu. A pohľad z tade určite stojí za to. A to či cez ten most chodí ešte vlak, som nezistila.

 GPS: 48,855059 20,203983



2. Kralický vodopád

Tento krásny, nie až tak vysoký vodopád, sa nachádza v Králickej Tiesňave. V zime sa tam dá trošku horšie dostať. Ak idete autom, môžete zaparkovať buď hore na Králikoch alebo trochu nižšie pri reštaurácia. Odbočka na Králickú tiesňavu sa nachádza pred najostrejšou zákrutou( písali tak na internete, ja vám radšej odporúčam to dať do navigácie). Ak chcete cestovať prímestskou dopravou, tak je vhodné vystúpiť na poslednej zastávke v Tajove a ďalej ísť pešo po hlavnej ceste. Keď sa teda dostanete na spomínanú odbočku, zídete ňou dole, prejdete pri domoch, a potom cez mostík sa dostanete do časti lesa. Tam sa už budú nachádzať informačné tabule. Cesta trvá asi 15 minút. Ak sa na vodopád chcete pozrieť len zvrchu, tak stačí, keď prejdete po turistickej cestičke. No keď chcete vidieť vodopád v plnej kráse, musíte zísť celý strmý kopec. Poviem vám, že v zime je to dosť adrenalín, kedže sa veľmi šmýka. Ale keď zídete dole tak ten pohľad určite stojí za to :) Určite sa sem vrátim aj v lete.

GPS: 48,732451 19,038196


3. Špania Dolina

Je krásna banícka obec neďaleko Šachtičiek. Mojou najobľúbenejšou časťou tejto malebnej obce je Halda Maximilián. Ide o haldu sute, z ktorej je prekrásny výhlaď na Španiu dolinu a aj jej okolie.. Na vyhliadke nájdete aj informačnú tabuľu so základnými údajmi o halde. Na túto haldu sa dá dostať po banskom náučnom chodníku. Cesta trvá približne 20-25 minút. Túru týmto chodníkom môžete absolvovať aj so sprievodcom ( v prípade záujmu zabezpečí obec). Pre mňa tento výhlaď bol jeden z najkrajších, ktoré som kedy videla. Nemusíte ani absorbovať dlhú túru a vidíte dokonalý obraz celého okolia Španej doliny. Na toto miesto odporúčam ísť radšej v lete alebo na jar. Ale určite má svoje čaro aj v zime.

GPS: 48,809570 19,134052

A aké sú vaše typy na výlet v Banskobystrickom kraji alebo v iných krajoch? Budem rada ak mi ich napíšete do komentáru a poradíte mne a aj ostatným čitateľom, aké miesta majú navštíviť. Ďakujem za vaše prečítanie a dúfam, že tieto krásne miesta tiež niekedy navštívite.
                                                                       -The Girl With Yellow Umbrella

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára