piatok 14. júla 2017

Top 5 vecí ktore by ste toto leto mali určite skúsiť

Ahojte, kedže už máme tie prázdniny a zároveň aj neobmedzene veľa času (teda pokiaľ celé leto nemakáte na brigáde alebo sa nepripravujete na komisionálne skúšky) som si pre vás pripravila pár aktivít, ktoré by ste mali toto leto určite skúsiť. Tieto aktivity vás trošku vytrhnú z tradičného oddychovacieho módu a spravia vaše dni trochu jedinečné. Predstava prespaných rán, prekecaných poobedí a prepitých večerov znie celkom fajn, ale na zmenu by ste mohli skúsiť niečo iné. A preto vám prinášam týchto 5 dokonalých aktivít.

1. Dobrovoľníctvo

Toto je aktivita, ktorá neodmysliteľne patrí ku mne. Možno nie vždy z toho mám niečo materiálne alebo cenné, ale vždy mám skvelé zážitky a spoznám úžasných ľudí. Možno si poviete, že práca dobrovoľníka je " dobrovoľná" čiže z toho nič nemáte. Ale skoro za každou dobrovoľníckou akciou sa skrýva veľa výhod. Teraz vám vôbec nechcem povedať, že to máte robiť pre výhody, čo budú z toho. Robte to preto, že chcete pomôcť, pretože chcete cestovať, pretože chcete spoznávať nových ľudí a mať nezabudnuteľné zážitky. To je ten pravý dôvod stať sa dobrovoľníkom. Pomáhať môžete buď u nás na Slovenku alebo skoro kdekoľvek v zahraničí. Existuje veľa rôznych webových stránok, ktoré zabezpečujú dobrovoľné činnosti v zahraničí. Väčšinou sa jedná o 1-2 týždňové pobyty v zahraničí, pri ktorých budete pomáhať so zbieraním ovocia, staraním sa o zvieratá či opatrovaní detí. Ale to čo chcete robiť je už len čisto na vás a môžete si hľadať tomu prispôsobenú dobrovoľnícku akciu. Na takéto akcie je najlepšie  registrovať sa mesiac dopredu, lebo miesta sa rýchlo obsadzujú. Niektoré dobré lokality sú rezervované už mesiace vpred. Takže sa treba poponáhlať.

Ale ak hľadáte len nejakú akciu na nejaký ten poprázdninový večer u nás na Slovensku, tak tu pre vás mám zopár tipov:

1. Preteky - Spartan Race, Tvrďák, Banskobystrický maratón..- takýchto udalostí je nesmierne veľa a ponúkajú veľa výhod, hlavne pokiaľ ste športovo naladení ako ja. Práve preteky Spartan race ( viac v článku:) a Tvrďák vám za pomoc na ich pretekoch poskytnú lístok na ďalší pretek. Okrem toho máte aj stravu a ubytovanie v stanovacích miestach či v telocvični.

2. Rôzne nadácie- Unicef, Deň narcisov..- rôzne z týchto nadácií nepracujú len počas určitých dní ako je deň narcisov, ale aj každodenne a môžete tam prísť a stať sa dobrovoľníkov pre nich.

3. Centrum dobrovoľníctva- na tejto stránke nájdete rôzne sezóne dobrovoľnícke akcie. Stačí sa zaregistrovať a vybrať oblasť, v ktorej by ste chceli pomáhať. Následne vám prijde mail s novou ponukou. Ja som si napríklad cez túto stránku našla predávanie lístkov na amfiteátri, k čomu mám grátis vstup na film a pizzu.

2. 30 dňová výzva

Na internete nájdete veľa rôznych mesačných výziev, ktoré musíte každý deň plniť a sú z dňa na deň ťažšie. Týkajú sa hádam všetko, či behania, brušákov, zhybov alebo planku. Ak sa nechcete zamerať len na jeden cvik, môžete si nájsť aj sériu rôznych cvikov. Týmito výzvami strávite denne maximálne pol hodinku, ale určite tým pomôžete svojmu telu. Obrázky s 30- dňovými výzvami nájdete najľahšie po anglicky. Na stránkach ako we heart it alebo pinterst je ich neuveriteľne veľa.




A pre tých, ktorý sú lenivý na takéto denné cvičenie tu mám inú challange. Môžete sledovať svoje obľúbené seriály a cvičiť pri nich. Veľa originálnych ľudí milujúcich seriály už vymysleli aj seriálové výzvy, kde robíte rôzne cviky, keď sa niekto napije, dá si placák alebo podobne. Napríklad môj obľúbený seriál:


3.Stanovanie

Zoberte len tak stan a šup do prírody. Najlepšie budete ak si vyberiete nejaké miesto. kde je dovolené stanovať. Takýchto miest je na slovensku veľmi veľa a vždy sa pri nich nachádza ohnisko a neďaleko voda. Uvidíte, že takáto prijemná zmena noci v prírode vám dá presne to, čo v živote potrebujete. Samozrejme, že si môžete postaviť stan na kopčeku pri vašom mestečku, ale nebude to mať to čaro pravého stanovania. Lebo noc je najkrajšia práve vtedy, keď vidíte tisíc hviezd, počujete zvuky prírody a praskajúci ohník vedľa vás. Toto vám kopček pri meste neposkytne. A samozrejme pozor na počasie v horách, býva premenlivé.


4. Turistika

Vec, ktorá je spätá so stanovaním je samozrejme práve turistika. Môžete si vybrať namáhavú či ľahkú trasu, všetko záleží len od vás. Ak ste začínajúci turista a neviete kam a kade použite buď turistickú mapu alebo si nájdite trasu na internete. Jedno z najkrajších turistických miest je práve Slovenský raj. V ňom si nájde záľubu nejeden fotograf. Čiže ak hľadáte nejaké krásne miesto pre turistiku toto je pre vás. A ak si chcete ísť pozrieť len nejaký ten prírodný zázrak, môžete využiť aplikáciu : vypadni.sk. Na ktorej nájdete rôzne krásne miesta s popisom ako sa tam dostať.


5. Niečo kreatívne

Kreativita je vlastnosť, ktorá v nás pomaly zaniká. Každý už robí všetko ako väčšina a málo kto sa snaží byť originálny ( a za všetky výnimky som rada a obdivujem ich, že svojimi nápadmi prispievajú tomuto svetu). Skúste si niečo vytvoriť, napríklad vtáčiu búdku alebo nejakú poličku do kuchyne. A ak nie to, tak aspoň niečo vymaľujte. Nech to vyzerá originálnejšie a krajšie. Skúste si pretvoriť oblečenie. Pomaľujte kvetináče, obalte si zošity, vytvorte hračku pre svojho domáceho miláčika. Hlavne spravte niečo kreatívne a inovatívne aby tento svet nebol taký rovnaký.

Tak čo, skúsite aspoň jednu z týchto vecí toto leto? Ak áno zažijete prijemnú zmenu a nebude to už len ten prázdninový stereotyp. Hlavne pamätajte, že prázdniny treba využiť aspoň trošku produktívne, takže netreba len spinkať a flákať sa ( aj keď tiež to najradšej robím) Treba si nájsť čas aj na iné veci. Napríklad na niektorú z hore spomenutých. Užívajte prázdniny a myslite pozitívne.
                                                                                 -The Girl With Yellow Umbrella

2 komentáre:

  1. S tým dobrovoľníctvom to skúsim, ďakujem za tip! :)
    http://ankalooksword.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemáš začo :)
      áno určite skús, spoznáš veľa nových ľudi a budeš mať super zážitky

      Odstrániť